Mad- og måltidspolitik
Her kan du læse Bredballegårds mad-og måltidspolitik
Rammer for mad - og måltidspolitik
Med udgangspunkt i den sammenhængende børnepolitik har Børne – og familieudvalget godkendt, at der skal udarbejdes en mad – og måltidspolitik i alle daginstitutioner.
Bredballegård har i samarbejde med bestyrelsen udarbejdet en mad – og måltidspolitik.
Overordnet har vi besluttet, at måltiderne skal være varieret, hovedsageligt groft og grønt. Vores basisprodukter er hovedsageligt økologiske. Vi har Fødevarestyrelsens Økologiske Spisemærke i sølv med 60 – 90 % økologi. Maden er planlagt ud fra årstidernes råvarer. Vi har taget stilling til, at der bruges mindst muligt sukker, men der er forskel på hverdag og fest.
Vi har kostfagligt personale, som varetager planlægning og tilberedning af dagens måltider og sikrer, at børnene i alle aldre får en varieret og sund kost, hvor vi tager hensyn til kvalitet i maden – miljø, klima og bæredygtighed.
Måltidet – pædagogik og maddannelse
Måltidet er en hverdagsaktivitet, der udgør et pædagogisk læringsmiljø, som åbner for, at børn kan trives, lære, udvikle sig og dannes. Vi arbejder ud fra en fælles måltidspædagogik og understøtter en helhed i børnenes oplevelser mellem institution og hjem.
I vuggestuen øver de store børn sig på skift i at dække bord, dele hagesmække ud og sætte mad på bordet.
På børnehavens hjemmedage, hjælper børnene ligeledes med borddækning, tælle og dele tallerkner og bestik rundt på bordene, samt sige "værsgo". Måltidet foregår i trygge og forudsigelige rammer. Under måltidet snakker vi med børnene om hvad vi spiser, hvor maden kommer fra og vi snakker om farver, forskellige smage og konsistens.
Sund mad og dagens måltider
Vi serverer alsidigt, farverigt og indbydende mad, der smager af noget. Der er ofte nye retter på menuen. I rotation over ugen får børnene tilbudt fisk, kylling, kød og vegetarisk mad.
Morgenmad tilbydes fra kl. 6:30 til 7:15.
Her tilbydes mælk, havregryn og rugfras samt lidt frugt. Til vuggestuen kan der yderligere suppleres med grød.
Formiddagsmad tilbydes til morgensamling. Vuggestue: kl. 8.45 til 9.15 og børnehave: kl. 9:00 til 9:30. Vi tilbyder brød og flere slags frugt/grønt samt mælk.
Vuggestuerne får til frokost, serveret varm mad fra mandag til torsdag. Der er grød til de yngste og der tages de nødvendige hensyn i henhold til Sundhedsstyrelsens anbefalinger til spædbørn og småbørn, f.eks. til kogte gulerødder, rosiner og modermælkserstatning.
Børnehavens hjemmedage.
Der serveres varm mad, det samme som i vuggestuen. Børnene er med til at skabe hyggelige rammer for måltidet. Vi øver os i at dække bord, holde bordskik og hjælper os selv og hinanden. Vi støtter børnene i at blive selvhjulpne.
Børnehavens turdage.
Vi medbringer smurte madder med forskellige slags pålæg, to slags gnave grønt samt sunde "snacks" evt. pirogger med fyld.
Omkring kl.14:00 tiden spiser vi eftermiddagsmad som består af et mindre måltid, fx brød, grød, frugt og grønt.
"Smør selv" om fredagen
I hele institutionen serveres mad til "smør selv mad". Det består af rugbrød, fire-fem slags pålæg, grønt og en lille lun ret. Her øver vi med kniv og gaffel og smører vores egen mad.
Traditioner
Vi fejrer jul, påske, Skt. Hans, fastelavn og fødselsdage. Vi laver jule- og påskefrokoster med de tilhørende madtraditioner, bager/spiser fastelavnsboller m.m. og holder fast i gamle skikke, som vi taler med børnene om, hvad baggrunden kan være.
Bålmad
Det at samles om et bål, er en stor del af vores udeliv og vi mener derfor, at det er vigtigt at introducere børnene til bålmad. Børnene vokser i det sociale fællesskab og de får til opgave at indsamle pinde, hjælpe med bålet og hjælper med at klargøre maden. Vi tager udgangspunkt i "Mad-mod" og "Fra jord til bord".
Alle børnehavegrupper har en båldag i løb af måneden. At hygiejnen omkring tilberedningen af bålmad er i top, er en selvfølge. Vi er meget opmærksomme på, at vaske hænder efter sundhedsplejens anvisninger. Desuden har vi et regelsæt hængende i køkkenet, der fortæller om vores køkkenhygiejne.
Alt fjerkræ der skal tilberedes på bålet, koges i forvejen for at være sikre på gennemstegning.
Fødselsdage i børnehaven
På Bredballegård fejres barnets fødselsdag her i huset, hvor forældre er velkomne – alternativt kan forældrene invitere børnene hjem på andre tider uden personalet eller benytte institutionens legeplads uden for åbningstid. Vi opfordrer til at medbringe boller, frugt og grønt i stedet for slik og kager – husk vi fejrer mange fødselsdage.
Hvis et barn har allergi, bedes forældrene selv aftale/sørge for, at barnet har kage/bolle med til fødselsdagen.
Fødselsdage i vuggestuen
I vuggestuen fejrer vi fødselsdag med festlige rammer, fødselsdagssang og hurra-råb. Dette gør vi i forbindelse med formiddagsmaden fra kl. 8.45-9.15 hvor vi samles og fordyber os ved bordene til et måltid. En fødselsdag er jo en særlig dag og der må gerne komme lidt fødselsdagsguf med hjemmefra og forældrene er velkomne til at deltage. Vi oplever at de 2-årige i vuggestuen finder stor glæde ved at få lov til at dele guf ud til deres venner. Kom gerne med boller eller eksempelvis med guf i en fin pose/kop som hvert enkelt barn kan få. Eksempler på hvad der kan være i en kop/pose: frugt, ostehaps, figenstang, små saltkiks, majssnacks, riskiks, rosiner.
Fødselsdagsmaden skal gerne svare til eller supplere et formiddagsmåltid, og sammen med bestyrelsen har vi taget stilling til, at der bruges mindst mulig sukker. Spørg endelig på stuen og aftal nærmere. Vi glæder os til at fejre dit barn.
Særlige hensyn og mangfoldighed
Vi tilrettelægger maden, så børn fra alle kulturer og børn med allergier trygt kan spise med.
Til alle måltider serveres vand, derudover tilbydes der mælk til morgenmad og formiddagsmad, i forhold til fødevarestyrelsens anbefalinger.
Personalet deltager i et pædagogisk måltid.
Drikkedunkene medbringes hjemmefra og skal indeholde friskt vand, der fyldes op efter behov.
Ugens madplan kan ses i Aula/opslagstavle og ophængt ved Aula komme/gå skærmen.
Godkendt af forældrebestyrelsen, marts 2022